Zadání:
Máme vstupní řetězec délky n. Úkolem je v polynomiálním čase najít jeho minimální pokrytí pomocí palindromů, čili že text rozložíme na co nejméně palindromů.
Plus z toho také ty palindromy nějak dostat.
Např:
steponnopets se dá pokrýt jedním palindromem = sebou samým.
abaaba se dá rozložit jako: aba,aba = 2palindromy nebo jako abaaba=1palindrom nebo jako a,baab,a=3 palindromy...minimum je teda 1
Jeden znak je vždy palindrom, takže abcdefgh se dá rozložit na 8palindromů délky 1 => horní odhad je n.
Pamět 4GB
Moje řešení:
Nejedená se o optimální řešení.
Šel jsem na to dynamicky. Nejdříve jsem si vytvořil tabulku P nxn, kde prvek P[i,j] je true pokud úsek i...j tvoří ve vstupu palindrom.
Poté jsem navrhnul tuto rekurzi:
X[a,b]=#minimální počet palindromů pokrývající úsek a,b
X[a,b]=1 pokud P[a,b] true, jinak je to min přes všechny úseky a,k tvořící palindrom(odpovídá true-sloupcům v a-tému řádku v P) z výrazu(1+X[k+1,b])
(Ve skutečnosti sem na papíře měl minimum přes všechny palindromy[k,e] v úseku a,b a sčítání X[a,k-1] + 1 + X[e+1,b], ale prý stačí podle prvního, páč stejně beru minimum přes všechny)
Výsledek je uložen v X[1,n]
Čili složitost vyplnění tabulky P je prý n^2 - vzít nějak všechny prostředky a rozvíjet do stran - n*n=n^2. Já sem měl, že to jde určitě v n^3
Vyplnění tabulky X je n^3 - v každém políčku práce n a máme n^2 políček. (S mojí verzí tedy n^4)
Celkově n^3.(Moje n^4)
Napsal jsem jak vyplňovat tabulku odspoda v pseudokodu, ale že si myslím že rekurze s cache je rychlejší, protože se úsek, který je palindromem nebude rozkládat na menší úseky zbytečně. Čili pro vstup který už je palindrom běží v O(1), zatímco tabulka by běžela v O(n^3) a v posledním kroku při vyplňování X[1,n] by se nastavila jednička díky P a tabulka se ani nepoužila. Navíc stack při rekurzi je zanedbatelnej vzhledem k velikostí tabulek.
To, že se z toho ty palindromy mají nějak získat sem zapoměl, ale na ústním se na to ani neptal, takže asi jen bonus. Asi by šlo si v X[i,j] pamatovat vždy začátek posledního palindromu, protože pak X[i,zacatek-1] obsahuje začátek předposledního palindromu...
Lepší řešení:
Dozvěděl sem se na ústní, že to jde řešit přes grafy: Vytvoří se stejná tabulka P, která se prohlásí za matici sousednosti. Řešení je pak nejkratší cesta mezi 1 a n. Protože ta odpovídá tomu, že hrana z i do j vede pouze pokud úsek i,j je palindrom a počet palindromů odpovídá počtu hran. Pak na to stačí pustit třeba BFS a složitost je asi teda n^2 když se P dá udělat v n^2 a BFS jde v n^2 s maticí sousednosti. A cesta je hledaný rozklad, která se získá z BFS snadno tím, že si budeme pamatovat vždy odkud sme se tam dostali
Což mi přijde jako dost elegantní řešení, ale v životě by mě asi nenapadlo.
Ustní:
Dostal sem Holana, byl dost v pohodě, rovnou mi řekl, že písemku nečetl, tak ať mu to celé od začátku popíšu. Algoritmus se mu celkem líbil, vytkl mi jen ty zlepšení, ale asi nešlo o to najít hned nejoptimálnější alg. Fakt ale doporučuji mít vše na tom papíře, protože sem mu to z něho jen četl, ukazoval obrázky a prostě sme o tom povídali...
Jako otázku sem dostal popsat virtuální metody, jak se implementují a včem jsou fajn. Což mě teda dost překvapilo, protože ostatní měli kostry, třídění, stromy..., ale tak za 10minut bylo hotovo.
5.6.2017 Holan/Pergel
-
- Matfyz(ák|ačka) level I
- Typ studia: Informatika Bc.
Re: 5.6.2017 Holan/Pergel
K ústnímu u Pergela:
Napřed se mě zeptal, jak jsem řešil zkouškovou úlohu (tedy papír pravděpodobně nečetl). Tak jsem mu ji začal vysvětlovat (šel jsem na to přes dynamické programování, složitost jsem měl O(n3)) s tím, že se díval do mé písemky a kontroloval, zda mé vyprávění souhlasí. Po ani ne minutě mě zarazil a oznámil mi, že už na mě názor má. Zadal mi dvě jednoduché úlohy na grafové algoritmy, na pár minut se šel věnovat jiným lidem a pak se ke mně vrátil, podíval se na mé odpovědi, měl rýpavé doplňující dotazy (fungoval by Dijkstra na hledání nejdelší cesty, pokud bychom změnili znaménka ohodnocení hran - ne) a po jejich zodpovězení mi dal známku.
Tedy pokud jdete k Pergelovi, máte dobře písemku (a dovedete to řešení rychle a výstižně popsat) a neuděláte žádnou blbost v teorii, tak vás celkem bez boje nechá jít domů s jedničkou.
Pokud máte špatnou písemku, ale jsou v ní náznaky správných myšlenek, tak vás nechá zabojovat o trojku.
Pokud ale nemáte optimálně písemku a uděláte nějakou fatální chybu v teorii (např. si spletete dva algoritmy a neuvědomíte si to dostatečně rychle), tak vás spíš projít nenechá.
P.S.: Nutno dotat, že se Pergel zdál v dost dobré náladě.
Napřed se mě zeptal, jak jsem řešil zkouškovou úlohu (tedy papír pravděpodobně nečetl). Tak jsem mu ji začal vysvětlovat (šel jsem na to přes dynamické programování, složitost jsem měl O(n3)) s tím, že se díval do mé písemky a kontroloval, zda mé vyprávění souhlasí. Po ani ne minutě mě zarazil a oznámil mi, že už na mě názor má. Zadal mi dvě jednoduché úlohy na grafové algoritmy, na pár minut se šel věnovat jiným lidem a pak se ke mně vrátil, podíval se na mé odpovědi, měl rýpavé doplňující dotazy (fungoval by Dijkstra na hledání nejdelší cesty, pokud bychom změnili znaménka ohodnocení hran - ne) a po jejich zodpovězení mi dal známku.
Tedy pokud jdete k Pergelovi, máte dobře písemku (a dovedete to řešení rychle a výstižně popsat) a neuděláte žádnou blbost v teorii, tak vás celkem bez boje nechá jít domů s jedničkou.
Pokud máte špatnou písemku, ale jsou v ní náznaky správných myšlenek, tak vás nechá zabojovat o trojku.
Pokud ale nemáte optimálně písemku a uděláte nějakou fatální chybu v teorii (např. si spletete dva algoritmy a neuvědomíte si to dostatečně rychle), tak vás spíš projít nenechá.
P.S.: Nutno dotat, že se Pergel zdál v dost dobré náladě.
-
- Typ studia: Informatika Mgr.
- Login do SIS: riedell
- Kontaktovat uživatele:
Re: 5.6.2017 Holan/Pergel
S hodnocením Pergela musím souhlasit, minulý týden to u něj probíhalo naprosto stejně.
-
- Typ studia: Informatika Bc.
29.5.2023 Holan/Pergel
29. 5. 2023 - Velmi podobné zadání, ale máme 1000 souborů, každý s 5000 znaky, a vypsat pouze 5 názvů souborů s nejmenším počtem palindromů pro pokrytí. Také byl specifikován čas na maximálně týden a dostali jsme 8-jádrový procesor.